Historien, du nu skal læse, handler om Jens (ikke hans rigtige navn), en klient, der opsøgte mig som psykoterapeut for at arbejde med sit lave selvværd. Jens ønskede at finde en måde at styrke sit selvværd på, da han følte, det påvirkede hans liv negativt. Jeg har fået Jens’ tilladelse til at dele denne historie.

Baggrunden for lavt selvværd

Jens voksede op med en barndom præget af udfordringer, særligt i relationen til sin mor. Han beskriver forholdet som ambivalent og præget af ustabil kærlighed. Han kunne aldrig helt stole på den kærlighed, han blev mødt med, hvilket skabte usikkerhed i hans tidlige følelsesmæssige udvikling. Denne form for opvækst kan ofte føre til lavt selvværd, da barnet ikke får en stabil grundfølelse af at være værdifuldt og elsket.

Overføring i terapien

I vores terapeutiske samtaler dukkede begrebet overføring op flere gange. Overføring, et psykologisk fænomen først beskrevet af Sigmund Freud, handler om, at gamle følelser og oplevelser fra tidligere relationer – ofte undertrykte – bliver rettet mod terapeuten. For Jens blev overføring en nøgle til at forstå nogle af de mønstre, der havde rod i hans barndom og stadig påvirkede hans lave selvværd.

En dag under en session opstod en situation, der kastede lys over dette. Vi havde haft en dyb terapeutisk samtale, men da vi skulle afslutte og finde tid til næste session, ændrede min energi sig naturligt fra empatisk og seriøs til mere praktisk og let. Jens bemærkede skiftet, og det vakte noget i ham.

At turde dele sårbarhed

Jeg kunne mærke, at noget trykkede Jens, og spurgte ind til det. Tøvende forklarede han, at han følte en mistillid til mig, da han oplevede skiftet i min energi. Det fik ham til at tvivle på, om den omsorg, jeg havde udvist under samtalen, virkelig var oprigtig.

At Jens turde dele denne følelse med mig, var et vigtigt øjeblik. Det krævede mod og viste, at vi gennem vores arbejde havde opbygget en tillid, som ofte kun opstår i længerevarende terapiforløb.

Jeg anerkendte skiftet i min energi, som jeg fandt naturligt, og takkede Jens for at dele sin oplevelse. Derefter talte vi om, hvorfra han kendte følelsen af at tvivle på omsorgens ægthed. Han genkendte det straks fra sin relation til sin mor.

Forståelsen bag lavt selvværd

For Jens handlede det om, at han som barn aldrig havde fået mulighed for at tale med sin mor om hendes ustabile kærlighed. Han havde ikke følt, at hans følelser kunne blive modtaget, og derfor havde han lært at holde dem inde. Denne indre kamp havde bidraget til hans lave selvværd.

I terapien fik Jens nu mulighed for at udtrykke de gamle følelser. Denne gang blev han mødt med forståelse og anerkendelse. I stedet for at trække sig tilbage, som han tidligere ville have gjort, fik han plads til at stå frem og opleve, at hans følelser betyder noget.

Fra lavt selvværd til styrke

Denne lille sekvens i terapirummet var mere end blot en samtale. For Jens blev det en helende oplevelse, hvor han ændrede sit gamle mønster og sendte et nyt budskab til sig selv: At hans følelser er vigtige og værdifulde. Det er netop gennem sådanne små skridt, at mennesker med lavt selvværd kan begynde at bygge et stærkere og mere stabilt fundament for deres selvopfattelse.

Hvis du eller nogen, du kender, kæmper med lavt selvværd, kan terapi være en vej til at forstå og arbejde med de mønstre og oplevelser, der ligger til grund for det. At turde dele og blive mødt med omsorg kan skabe forandring og en ny vej frem.